Catalonia is not Spain

Een kort verslag van mijn ervaring gedurende mijn weekje in Caldes de Malavella net onder Girona.

Men spreekt er Catalaans ;een taal die toch wel niet op Spaans gelijkt alhoewel mijn Spaans te beperkt is om het onderscheid te kunnen ontwaren. Gelukkig sprak de hoteleigenaar – een Manuel look-a-like- een aardig mondje Frans om ons welwillend ten dienste te staan. Zijn echtgenote had haar lach in de loop der jaren verloren en kreeg de bijnaam “ijskoningin” opgespeld. De andere hotelgasten waren een davour en een davin voor diegenen die het Tiens dialekt meester zijn.

Ik weet niet of het eten in ons hotel representatief was voor de Catalaanse keuken maar behalve de crema Catalana (crème brulé) was het niet veel soeps. Soms kreeg je gewoon een lap vlees voorgeschoteld. Vaak was er ook vis, éénmaal heb ik inktvis naar binnen mogen spelen. Inktvis is nogal rubberachtig.

Het wegennet is vrij beperkt maar wel van uitstekende kwaliteit. Het nadeel is wel dat Spanje een echt autoland is met grote boulevards waarbij de fietser zich maar moet zien te handhaven op de pechstrook. Een archetype voorbeeld hiervan is de N11, een halve autostrade die loopt van Girona naar Barcelona. Langs dit soort wegen kon je ook schaars geklede vrouwen aantreffen die zich in een strandstoel hadden geinstalleerd. Dit soort wegen werd dan ook zoveel mogelijk vermeden en werd uitgeweken naar pareltjes van wegen zoals de weg van Olot naar Banyoles, van Sant-Hilari Sacalm naar Anglès of door het Nationaal Park van Montsény.

Over het weder kon niet geklaagd worden; elke dag zonovergoten met telkens 30+ temperaturen. Dat er elke dag wel flink wat wind stond namen we er met de glimlach bij.

De terugreis werd een afknapper; in Charleroi werd er gestaakt zodat alle vluchten geannuleerd waren en ik er dus een nachtje autorijden van 1300 km heb opzitten. De pretoogjes van Marjolijn maakten echter veel goed.

~ door wernermaes op 17 juni 2007.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: