Flits…. uw geld zit in Wallonië

Flitspalen in België: eerlijk verdeeld? Oordeel zelf aan de hand van onderstaande kaart:

flitspaal

Ik ben zelf tegen de flitspaal, ik ben dus voor de Waalse aanpak. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met de geinde boetes?
Een leuk opiniestuk van Erwin Cassiman, medewerker aan de VUB Belgische Boekhouding

Een verkeersboete, het overkomt iedereen wel eens. Los van het feit of u ze al dan niet terecht vond, vraagt u zich misschien ook wel eens af wat er allemaal met de euro’s van uw boete gebeurt.

Het zal u als Vlaming waarschijnlijk niet eens meer verwonderen dat het merendeel van uw geld naar Wallonië verdwijnt.
De gemiddelde Vlaming betaalde in 2003 een kleine 25 euro aan verkeersboetes, de gemiddelde Waal amper 16 euro. En dan? Misschien zijn Vlamingen roekelozer in het verkeer dan Walen…

Best mogelijk, maar we merken toch graag even op dat flitspalen in Wallonië bijna even zeldzaam zijn als vis in de Zenne.
14 flitspalen tegenover 501 (geteld op de site van Vlaamse Overheid), waarvan liefst 153 in Vlaams-Brabant, in Vlaanderen.
De pakkans is in Wallonië bijzonder veel kleiner dan in Vlaanderen.

Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet over. Waar het wel over gaat, is de verdeling van de opbrengst van het zogenaamde boetefonds.Volgens het eerste verdelingsplan van de paarse regering krijgen de Vlaamse politiezones 3.26 euro per inwoner en de Waalse… 6.52 euro per inwoner.
Inderdaad, het dubbele!

Als deze verhouding wordt vergeleken met de meeropbrengst die het gevolgis van een stijging van het aantal uitgeschreven verkeersboetesworden de feiten nog frappanter.
De meeropbrengst in 2003 kwam voor 83% uit de zakken van de Vlamingen, voor 12% van de Brusselaars en voor amper 5% (!) uit Wallonië !

Vlaams geld in Vlaamse handen?Daar hebben ze in de regering nog nooit van gehoord.

Flits… uw geld zit in Wallonië !

~ door wernermaes op 5 juli 2007.

3 Reacties to “Flits…. uw geld zit in Wallonië”

 1. Werner

  Nog altijd niet geleerd van niet altijd te geloven wat je leest…
  Ondergetekende kan bevestigen dat bovenstaande tekst dikke zever is. Die “onderzoeker” kan zijn tijd beter besteden dan datte.

  De reden waarom er in de Walen geen flitspalen staan (of amper) is gewoon omdat die sukkels er geen geld voor hebben. Als ze dan toch het geld van de Vlamingen zouden krijgen, zouden er ook meer flitspalen staan in Wallonië. Logisch, toch?

  Greetz
  Vicky

 2. vicky

  ik wil geen flitspalen meer 🙂

  werner

 3. Dankzij die flitspalen is de ring rond Leuven eindelijk leefbaar geworden, ik weet nog goed hoe je bv. aan de Naamsepoort soms best even wachtte nadat het groen werd, omdat de kruisende wagens nog snel eens door het oranje/rood doortrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: