Saint Germain de Salles, Allier: 9-13/09/2007

Ik trek er weer even op uit, meer bepaald naar een dorpje in de Auvergne iets ten westen van Vichy. We gaan logeren bij Nederlanders in het domein Les Gandins. Geplande activiteiten zijn een 25 km lange kayaktocht op de Sioule (als het water niet te hoog staat), beklimming te voet van de Puy de Dôme, misschien wat MTB’en.

Nu nog hopen op 25+ temperaturen… (enkel op de laatste dag was het prijs)

Verslag:

  • Dag 1: beklimming enkele Puy’s (Nugère 994 m, Jumes 1161 m) vanaf het vertrekpunt Col de la Nugère. Niet zo interessant daar de tocht zich volledig in bosrijk gebied afspeelde zonder vergezichten.
  • Dag 2: kanotocht van Pont de Menat naar St.Gal sur Sioule over de Sioule. In België zou je zulke tocht – met toch enkele serieuze stroomversnellingen en één heuse waterval waarbij we bijna niet kantelden – onder begeleiding moeten doen. In Frankrijk is men blijkbaar iets lakser. Je moest enkel een papier invullen waarin stond dat je 25 meter kon zwemmen en je geen schrik had onder water. Het tweede stuk van St.Gal naar Ebreuil lieten we voor wat het was.
  • Dag 3: beklimming van de Puy de Sancy (1885 m), de hoogste berg van de Auvergne. We volgden de blauwe skipiste tot Plan de la Grange. Verder omhoog naar de Col de la Cabane. Hier volgde een iets moeilijker stuk over een steile rotswand. Voor mensen met hoogtevrees niet evident. Maar onze inspanningen werden ruimschoots beloond met een adembenemend mooi uitzicht over de hele streek. De afdaling ging via de Ezelspas en de vallei van de Courre. Omdat we er niet genoeg van kregen lapten we er nadien er ook nog de Banne d’Ordanche (1521 m) bij.
  • Dag 4: beklimming van de Puy de Dôme (1465 m), de beroemde berg. Omhoog langs het Sentiers de Muletiers (muilezelpad al bekend bij de Romeinen). Langs de overzijde naar beneden via Nid de la Poule met uitzicht op de Puy de Pariou (de mooiste kegelvulkaan volgens mij). De GR4 nog even afgewandeld maar later linksaf gegaan terug naar ons vertrekpunt op de Col de Ceyssat (1078 m).

~ door wernermaes op 7 september 2007.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: