Boekentip: Hete glassplinters

Op 28 maart verscheen het fotoboek Hete glassplinters van Chris Keulen. Het gaat over de belangrijkste wielerkoersen van Afrika.

“Alsof je hete glassplinters inademt”, zo voelt het fietsen in Senegal volgens oud-wielrenner Peter Winnen. De ingrediënten van de sport: stof, droogte en temperaturen van ver boven de veertig graden. Vijf jaar lang fotografeerde Chris Keulen de belangrijkste koersen van Afrika. In Senegal, twee maal in Burkina Faso (waarvoor hij de World Press Photo/1e prijs sportseries kreeg), Kameroen en Eritrea.

Het is Afrika op zijn best. Geen beelden van een verloren continent, niet het Afrika van de honger en aids, maar wel beelden van kracht, dromen en ambities, aan de hand van de fiets. Of zoals Peter Winnen het in de inleiding formuleert:

“Wielrennen in Afrika. Het is het verrukkelijke verdwalen op de aardkloot, het verdwalen in je eigen oververhitte hersenkwabben, het stuklopen op contrasten. Het is het terugvinden van het wielrennen dat wij ooit zijn kwijtgeraakt. Het is authentiek, maar laten we niet vergeten dat de Afrikanen deze authenticiteit met graagte achter zich zouden laten.”

Het boek bevat 160 pagina’s in zwart/wit en kleur.

~ door wernermaes op 6 april 2008.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: