Tuikabelbrug te Godsheide

Dit nutteloos bouwwerk kwam recent nog eens in het nieuws vanwege het optreden dat de muziekgroep (muziek is veel gezegd, eerder herrie) Zornik er gaf. Zelf vind ik het een mooi baantje om over te fietsen zolang je maar op het juiste vak rijdt. Zoniet beland je in het gras.

tuikabelbrug_godsheide

Meer info over dit kunstwerk:

Naast de A24, politiek discussiepunt bij uitstek in de tweede helft van de jaren ’70, was er ook nog een project voor de vierbaansverbinding Hasselt-Genk. De belangrijkste infrastructuurwerken die voor deze verbinding nodig waren, waaronder de nog steeds langste tuikabelbrug van België, werden daarvoor rond 1975 gerealiseerd.

Voor het metaalconstructiebedrijf Nobels-Peelman uit Sint-Niklaas werd deze brug een demonstratie site. Zelfs in Moskou mochten ze een gelijkaardige brug bouwen. Ook de studenten burgerlijk ingenieur bouwkunde van de KULeuven moesten jaarlijks dit kunstwerk komen bestuderen. Daar eens over de brug de weg het natuurgebied ‘De Maten’ licht moest raken, werd het deel over het Albertkanaal nooit uitgevoerd.

Vandaag zijn twee rijstroken van de tuikabelbrug een verbinding tussen de door het Albertkanaal gescheiden delen van de wijk Godsheide-Hasselt.

~ door wernermaes op 20 november 2008.

4 Reacties to “Tuikabelbrug te Godsheide”

  1. Toen de rijstroken er nog niet waren, was alles groen. De brug werd toen gebruikt om de koeien over te brengen.

  2. Het moet eens gedaan zijn met deze brug een nutteloze brug te noemen. Iedereen die de brug niet kent zegt dat ze nutteloos is, het tegendeel is echter waar. Ok, de brug wordt niet gebruikt waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld was, maar de verbinding tussen 2 helften van 1 dorp is echt niet nutteloos.
    Ze wordt veel gebruikt, zowel door fietsers als auto’s. Als het nodig is om koeien naar de andere kant te brengen dan zullen ze dat nog steeds doen, over de verharde weg. Er zijn echter minder en minder koeien. Stop dus eens en voor altijd met de brug in ht belachelijke te trekken.

  3. Cool site I love the design.

  4. Fail.
    In Moskou werd nooit geen brug gebouwd. Wel een tentoonstellingshal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: