Ronde van Lombardije 17/10/2010

Het parcours ondergaat dit jaar significante wijzigingen; zo is de start niet langer in Varese maar in Milaan. Vanuit Millaan gaat het noordwaarts naar Como. Via een paar minder bekende hellingen begint na Lecco de echte koers met de traditionele klim naar het wielerbedevaartsoord Madonna di Ghisallo. In plaats van af te dalen naar Erbe rijden ze dit jaar rechts de Colma di Sormano op (1124 meter hoog, 629 meter hoogteverschil in 9.6km). Nadien ligt de finish dan weer in Como.


Ik ben niet echt onder de indruk.
De organisatie had natuurlijk de Muur van Sormano (Muro di Sormano) in het parcours moeten opnemen, te meer nadat men in 2006 de weg volledig heeft gerestaureerd. Dit is een beestachtige klim die ook boven op de Colma di Sormano uitkomt.

Muro di Sormano

Angstzweet stond de renners in 1960 in de handen toen ze voor het eerst aan de voet van de Muro di Sormano stonden. Een gemiddeld stijgingspercentage van 15,2% met zelfs stukken van bijna 27%. Een martelgang.

De relatief korte klim, slechts 2 kilometer, werd door organisator Vincenzo Torriani van 1960 tot en met 1962 in het parcours gelegd om de finale van Lombardije nog harder en selectiever te maken. Torriani wilde dat de wielersport heldhaftige pagina’s in de kranten opleverde. Geen bloedeloze sprints, maar spektakel in de heuvels van de streek. Torriani’s zet had het gewenst effect. Spektakel als nooit tevoren. De koers ontplofte meteen aan de voet van de Muro en zorgde voor een zeer aantrekkelijke finale.

In 1962 viel Torriani’s droom in duigen. De klim over het smalle pad ontaarde in een enorme chaos. Renners stapten af of vielen om. Tifosi renden de weg op om hun Italiaanse helden weer op de fiets te krijgen en duwden hen omhoog. Anderen, waaronder de latere winnaar Jo de Roo, werden door fans gehinderd. Het jaar daarop werd de Sormano uit het parcours geschrapt. Tot op heden is ze niet meer teruggekeerd. Al gaan er geruchten dat de organisatie deze legendarische klim wil herintroduceren.

Het wegdek van de Muro di Sormano is in 2006 volledig gerestaureerd. Als eerbetoon aan de renners uit de jaren zestig zijn op het wegdek de recordtijden van de toppers aangebracht met graffiti.

Gemiddeld stijgingspercentage : 15.2 %
Afstand: 2 km
Hoogte start: 820 m
Hoogte top: 1124 m
Verschil: 304 m

Alle informatie over de Ronde van Lombardije 2010: Hoogteprofiel, Routekaart 2010 en Routebeschrijving 2010

~ door wernermaes op 8 oktober 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: