Hugo Camps: Het ACW rekent ongegeneerd op CD&V als noodverband

Ogenschijnlijk was de tijd voorbij dat bloedgroepen de politiek beheersten. De band tussen partijen en vakbonden: quasi doorgeknipt. Mutualiteit? Nog nauwelijks christelijk. Maar ineens is daar het bloedgroepkapitalisme.

Het ACW, dat gemakzuchtig zegt te arm te zijn om Arco-coöperanten te vergoeden, rekent ongegeneerd op CD&V als noodverband. Een Kamerlid liet zich niet smeken: “Als de Raad van State de staatswaarborg voor Arco-aandeelhouders nietig verklaart, moet de regering een andere regeling zoeken. Ter compensatie. 800.000 kleine spaarders laten vallen, is voor ons onmogelijk.”

Waarom zegt zijn minister van Financiën, Steven Vanackere, dat niet? In zijn eerste commentaar maakte hij van omtrekkende bewegingen ondoorgrondelijke caramboles. Mond vol meel. De Raad van State bijna als kogelvrije vest – onderduikgedrag. Maar voor hoelang?

Als het om het om ingezonken kapitaal van zíjn christelijke arbeidersbeweging gaat, zal ook deze minister, linksom of rechtsom, graag in het spoor van Yves Leterme treden. Spaarvrienden eerst!

Zeg dat dan meteen, en hang niet zo gevoileerd de bejubelde Europese technocraat uit.

Het was premier Leterme die de staatwaarborg voor Arco-coöperanten bricoleerde. Lichtzinnig, procedureel farfelu, onwettig zelfs. Toch bleef hij glimmen van bravoure over zijn daadkracht in het malheur Dexia, ten gunste van ‘zijn’ gewone mensen. Gezellige brokkenpiloot van de Dorpsstraat.

De catastrofe was voor later.

Hugo Camps (OPINIE − 29/11/12 in De Morgen)

~ door wernermaes op 30 november 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: